Hoe maak je een basis tomatensaus:
Als eerste haal je de bakplaat uit de oven en leg er bakpapier op. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de tomaten en snijd ze in 4 parten. Leg de tomaten samen met de rode ui, knoflook, oregano, tijm en eventueel de basilicum op de bakplaat. Besprenkel het met olijfolie en balsamicoazijn als extra smaakversterker. Strooi nog wat peper en zout over de tomaten en schep alles even om.
Na ongeveer een half uur tot 40 minuten zijn de tomaten zacht. Gebruik een staafmixer of een blender en pureer tot een mooie egale tomatensaus. Proef de tomatensaus en voeg als laatste zo nodig nog wat verse basilicum, chilivlokken of zout en peper toe.
Je basis tomatensaus is klaar! Lekker vol smaak en een ideale basis voor bij pasta, pizza en ook erg lekker bij gehaktballetjes! Aan deze tomatensaus basis kun je vlees of groenten toevoegen zodat je een heerlijke smaakvolle en verse pastasaus hebt.
Wil je de saus binnen enkele dagen gebruiken, dan kun je het prima in de koelkast bewaren. In de vriezer is het zon 3 maanden houdbaar. Laat de saus wel eerst goed afkoelen voordat je het in een diepvriesbakje schenkt. Niet te vol, want in de vriezer zet de saus nog een beetje uit. Laat de saus in de koelkast ontdooien.
Tip: gebruik geen wit bakje, want de saus laat een behoorlijke oranje kleur achter.
Bekijk hier een ideaal recept met verse tomatensaus. Daar komt de basis tomatensaus goed van pas! Bekijk het recept hier.