Voordat je begint verwarm je de oven voor op 120 graden.
Chocolade vulling bereiden
Doe de chocolade en cacaopoeder in een kom en giet het kokende water erbij. Roer totdat het een egaal mengsel is, even laten afkoelen en voeg vervolgens de zure room of Griekse yoghurt toe.
Vervolgens voeg je in een andere kom de baking soda, bloem en het zout samen.
Klopt in een derde kom (of in de keukenmachine) de boter, suiker en vanille extract totdat het één geheel is. Voeg daarna de eieren stuk voor stuk toe en mix nog heel even.
Nadat je dat gedaan hebt, kun je het chocolade mengsel toevoegen. Niet alles in een keer, maar beetje bij beetje.
Doe dit ook met het bloem mengsel en mix alles tot een romige massa. Mix het niet te lang, daardoor wordt het te luchtig en kan het gaan inzakken. Als je het bloem niet meer ziet kun je stoppen met kloppen/ mixen.
Cheesecake vulling bereiden
Zorg dat de roomkaas op kamertemperatuur is. Mix de roomkaas tot er geen klontjes meer in zitten. Doe het ei, de suiker en de vanille extract er bij en mix tot een egale massa.
Spray de tulbandvorm in met bakspray. Dit moet echt goed gebeuren en vooral om het midden goed sprayen.
Giet nu het chocolade beslag tot iets onder de helft in de tulband. Nu gaan we de cheesecake vulling in de vorm doen. Met een lepel doe ik de cheesecake vulling in de tulband. Zorg ervoor dat je de vulling in het midden lepelt en de buiten- en binnenrand niet raakt. Voorzichtig beetje bij beetje en niet in een keer vol gas schenken. Als het goed is blijft er een klein beetje cheesecake over. Dit kun je weggooien of natuurlijk voor iets anders gebruiken.
Vervolgens verdeel je de rest van het chocoladebeslag verder in de tulbandvorm. Zorg ervoor dat je de vorm vult tot ongeveer 3 cm onder de rand.
Zet de tulband voor zo’n 60 minuten op 200 graden in de oven.
Tulband lossen
Als de chocoladecake klaar is los je ‘m direct. Dit werkt bij mij het beste, want als ik ‘m goed laat afkoelen en de volgende dag probeer te lossen mislukt dit eigenlijk altijd. Er blijven hele stukken achter in de vorm en dat is echt zo zonde! Deze manier van direct lossen nadat ie uit de oven komt werkt goed en de cake blijft heel. Maar dit moet dan wel echt met bakspray gebeuren!
Tenslotte smelt je de chocolade au bain-marie en schenk je het over de cake heen.
Je kunt de cake makkelijk nog een week bewaren buiten de koelkast en in de koelkast voor zo’n 3 dagen.
Reacties zijn niet (meer) mogelijk.