Als eerste haal je de filodeeg uit de vriezer en laat je het ontdooien onder een vochtige theedoek. Zo voorkom je uitdroging!
Verwam de oven op 200 graden(boven- en onderwarmte) en vet alvast de vormpjes in.
Beginnen met de taartvulling
Vervolgens gaan we de taartvulling maken. Doe de slagroom en het ei in een kom en roe het een ei een beetje los. Doe de zachte geitenkaas, honing en tijm vervolgens bij de slagroom en het ei. Roer hierna de taartvulling goed door elkaar en prak het zo nodig een beetje zodat de geitenkaas kleine stukjes worden.
Bekijk hier eerst het filmpje over hoe je filodeeg gebruikt! Erg handig als je nog nooit met filodeeg gewerkt hebt.
Vormpjes bekleden met filodeeg
Zijn de filodeeg vellen ondertussen ontdooid? Verwarm een flinke klont boter in een pannetje en zet het vuur uit als het gesmolten is. Pak één vel filodeeg en smeer het eerste vel goed in met een kwastje. Aan beide kanten lekker royaal insmeren, want zo wordt je deeg lekker krokant. Smeer alle vier de vellen vervolgens in en leg ze op elkaar.
Wil je één taartje maken met één taartvorm?
Dan leg je alle vellen op elkaar in de vorm.
Wil je kleine vijgentaartjes maken met mini ovenvormpjes?
Snijd het stapeltje dan in vier vierkantjes en leg ze in de ingevette vormpjes.
Nu je het deeg in de vorm of vormpjes hebt gelegd, kun je een dotje (flinterdunne) serranoham op de bodem leggen. Schep nu vervolgens een paar lepels taartvulling in de vorm of vormpjes.
Snijd de vijgen in plakjes en stop ze voor de helft in de vulling. De andere helft ligt “op” je taartje. Zo en nu zijn je vijgentaart(jes) klaar voor de oven!
Tenslotte zet je de vijgentaartjes voor zo’n 30 minuten in de oven totdat de vulling goudbruin kleurt. Wel na 20 minuten even goed opletten dat het deeg niet zwart wordt! Elke oven is weer anders, dus goed opletten dat het niet te hard gaat.
Haal de vijgentaartjes na 30 minuten uit de oven en laat even afkoelen. Garneer nog met wat tijm en eventueel wat honing en klaar is je perfecte vijgentaartje!
Eet smakelijk!