brood • bereidingstijd 1,5 uur/ oventijd: 30 min • Holland
Brood:
– 200 gr bloem
– 1/2 tl zout
– 1 zakje gedroogde gist
– 120 ml lauwe melk
– 1 el lichtbruine basterdsuiker
– 30 gr gesmolten boter
– 1 eidooier
Vulling:
– 50 gr zachte boter
– 5 el lichtbruine basterdsuiker
– 3 tl kaneel
Doe de melk, suiker en gister in een kom en laat eventjes staan. Als er belletjes ontstaan kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Dus de bloem, zout en eidooier. Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe. Kneed dit met je handen 15 minuten totdat er een mooie egale deegbal ontstaat. Je kunt het natuurlijk ook met een machine kneden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als je in de bal duwt, zou het een beetje terug moeten veren. Weet je niet of het deeg goed gekneed is? Vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een bolletje van het deeg af en trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje. Scheurt het deeg snel dan is het nog niet goed gekneed. Bekijk hier de video. Geen extra bloem toevoegen! Het wordt vanzelf minder plakkerig tijdens het kneden.
Leg de deegbal in een ingevette schaal en leg er een natte theedoek overheen. Zet het op een tochtvrije plek en laat het zon 1 tot 1,5 uur rijzen. Het deeg zou nu verdubbeld moeten zijn.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een mooie en vooral dunne rechthoekige plak van ongeveer 45 x 35 cm. Hoe dunner, hoe meer laagjes kaneel.
Nu gaan we de vulling maken. Dit kun je op 2 manieren doen:
Verwarm hierna de boter, suiker en kaneel in een steelpannetje en smeer dit vervolgens uit over de deegplak. De boter moet niet helemaal gesmolten zijn! Ik smeer het meestal uit met de bolle kant van de lepel. Bewaar een klein beetje voor later. Ook kun je zachte boter op de plak smeren en daar de suiker en kaneel overheen doen ipv het eerst te verwarmen. Kan allebei!
Rol vervolgens het deeg op en leg de naad naar beneden, dus op je werkblad. Snijd de deegrol doormidden met een scherp mes. Leg beide helften kruislings over elkaar heen, want zo krijg je een mooie vlecht. Haal de uiteinden naar elkaar toe en zo ontstaat er een krans. Probeer de uiteinden een beetje aan elkaar te krijgen. Bestrijk het brood met het overgebleven kaneelboter.
Zet het gevlochten kaneelbrood nu in de oven. Je bakt het brood in 20 a 25 minuten gaar op 200 graden.
Het lekkerst is om het kaneelbrood nog warm te eten. Kaneelbrood blijft niet heel lang vers, dus het is aan te raden om het snel op te eten ;).
Bewaar dit brood in een papieren zak, een theedoek of in een broodtrommel. Om de korst weer knapperig te krijgen kun je het even voor 5 minuten opwarmen in een oven van 200 graden.