Zet de waterkoker aan met water voor zes mokken. Snijd de knoflook, ui en de halve peper fijn, hoe fijner hoe beter. Bak eerst de ui totdat deze glazig wordt en voeg dan de peper en knoflook toe. Bak dit even mee totdat de kleur goed is, kijk uit dat de ui en knoflook niet aanbrandt, want dan krijgt het een bittere smaak. Als dit goed is, voeg je zes mokken water toe. Voeg de paprikapoeder, de bouillonblokjes en de linzen toe als het water kookt. Doe een deksel op de pan en laat het drie kwartier koken, wel af en toe even doorroeren.
Na veertig minuten verwarm je de roomboter en doe je hier het komijnzaad bij, totdat je het gaat ruiken. Nadat je de tomatenpuree er door hebt geroerd kun je dit aan de soep toevoegen. Roer het er langzaam doorheen. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
De linzen worden tijdens het koken wel zacht, maar blijven nog wel in hun eigen vorm. Om er een gladde soep van te maken zet je de staafmixer er even op, of doe je de soep in een blender.
Als de Turkse linzensoep in een kom zit, doe je er een paar lepels Turkse yoghurt op. Dit smelt lekker weg in de soep en geeft een heerlijke smaak. Strooi er eventueel nog wat peper of paprikapoeder over.
Dit recept voor Turkse linzensoep is voor vijf á zes goede kommen soep. Met een broodje erbij om te dippen of met iets lekkers als kruidenkaas erop, heb je hier een hele maaltijd aan! Natuurlijk kun je er ook een lekkere frisse salade bij maken.
Eet smakelijk!