Haal de loempiavellen alvast uit de diepvries. Deze hebben ongeveer 45 minuten tot 60 minuten nodig om te ontdooien! Leg ze op een groot bord met een vochtige doek eroverheen, want anders drogen de vellen uit.
Fijnsnijden van de ingrediënten
Begin met het fijnsnijden van de rauwe kip. Probeer het zo fijn mogelijk te snijden. Als het fijngesneden is schenk je er wat sojasaus bij en de Indische kruiden of kipkruiden. Daarna zet je het in de koelkast en laat je het even intrekken.
Vervolgens ga je de prei, taugé en knoflook fijnsnijden. De prei kun je het beste in de lengte door de midden snijden en vervolgens nog een keer in de lengte door de midden. De platte kant van de prei op de plank en de ‘bolle kant’ boven.
Ondertussen de mihoen koken volgens de aanwijzingen op de verpakking . Ik heb 1 portie/plak gebruikt van de mihoen uit een zakje van 250 gram. Giet de mihoen af in een vergiet, spoel met koud water af en laat goed uitlekken. Daarna knip je met een schaar de mihoen fijn of je kan het natuurlijk ook snijden.
Vulling
Je doet de gemarineerde kip in de pan en voeg een beetje peper toe. Als het doorbakken is kun je het nog meer fijnsnijden en weer terug de pan in doen. Nu kun je de groente erbij doen. Gebruik een wat grotere pan, want er komt ook nog mihoen bij! Let er wel op dat het vuur niet te hoog staat, want anders wordt het al snel droog.
Roer het geheel door en verkruimel de bouillonblokjes over het mengsel.
LET OP: het moet wel een beetje zout smaken, want na het frituren trekt veel zout in de loempiavellen en daardoor wordt de vulling al snel flauw van smaak.
Je moet goed kijken hoe het mengsel eruit ziet. Het is goed al het een beetje gelig eruit ziet.
Zelf heb ik ook nog wat sojasaus toegevoegd , maar dit is niet perse nodig.
Voeg nu de mihoen toe en roer het geheel goed door. Blijf goed proeven!
Loempia’s rollen
We kunnen nu de ontdooide loempiavellen gaan vullen en rollen. Zet een bakje met ei en een kwast neer. Daarna haal je de eerste loempiavel van de stapel. De vellen kunnen wel wat hebben dus je kan wel een beetje trekken eraan. Leg het vel met de punt naar je toe en leg er vervolgens 2 a 3 lepels vulling op, zoals op de foto te zien is. Aan de zijkanten moet je wel wat ruimte overhouden. Rol de punt over de vulling heen en druk goed aan. Probeer met je handen een rolletje te maken.
Smeer de punten goed in met ei en vouw ze naar binnen. Zorg ervoor dat dit goed strak gebeurd en de punten goed besmeerd zijn zodat het goed blijft plakken. Als dit niet gebeurd en er zit een gat in de loempia, dan komt er tijdens het frituren teveel vet in de loempia. Liever niet dus!
Je rolt de loempia verder op, ook weer besmeren met ei en goed dichtrollen. En voilà, een mooie loempia!
Het is nu ook even tijd om de frituurpan, oven of airfryer voor te verwarmen. Hanteer daarvoor onderstaande:
Frituurpan: 180 tot 200 graden – 5 a 6 minuten
Oven: 220 graden – 20 minuten
Airfryer: 180 graden – ongeveer 10 minuten
Ik heb van de aangehouden ingrediënten ongeveer 12 stuks gemaakt, omdat ik even wilde kijken of het zelf maken te doen was. En ja, het is makkelijk te doen! Op een gegeven moment krijg je het te pakken en zijn de loempia’s zo gemaakt. Eigenlijk is het fijnsnijden van de groenten en het bakken het meeste werk.
De loempia’s frituren, bakken in de oven of de airfryer
We kunnen nu de loempia’s gaan bakken. Dit kan met de frituurpan, oven of airfryer. We hanteren de volgende graden en tijd voor het frituren, oven of airfryer:
Frituurpan: 180 tot 200 graden – 5 a 6 minuten
Oven: 220 graden – 20 minuten
Airfryer: 180 graden – ongeveer 10 minuten
Bij alle bereidingen geldt dat ze moeten garen totdat ze bruin worden! Als je gaat frituren moet je de loempia’s wel eventjes goed uit laten lekken op een papiertje, want er komt een hoop olie in te zitten.
Verse loempia’s zijn het lekkerst, maar je kunt ze ook goed invriezen! Je vriest de loempia’s nog ongebakken in. Als de loempia’s bevroren zijn moet je ze wat langer frituren of bakken.
De loempia’s zijn echt heerlijk, al helemaal met loempia-of chilisaus. Je kun er in een keer heel veel maken, dus erg handig voor op een feestje. Geniet van je Vietnamese loempia met kip!
Ziet er super leuk uit en lijkt mij een lekker gerecht! 🙂
Lijkt mij ook heerlijk, maar daarvoor ben ik hier niet. Ik heb deze blog genomineerd voor de Liebster Award: http://infomaatjeblogt.wordpress.com/2014/12/04/infomaatje-krijgt-de-liebster-award-ontdek-nieuwe-blogs/ Groetjes…